Ruim 3000 scholieren duiken in onderwijsvernieuwing

Honderden scholieren van het voortgezet onderwijs uit Zwolle en de regio doken vandaag maandag 22 mei in de ‘Wereld van Woest’. Dit cultuureducatiefestival in Zwolle ontvangt deze week ruim drieduizend scholieren en vierhonderd onderwijsprofessionals in het Ter Pelkwijkpark in Zwolle. WOEST is een onderwijslaboratorium dat andere vormen van leren wil laten zien en laten ervaren.

WOEST is een project van Stadkamer in nauwe samenwerking met Festivalplatform Zwolle Unlimited, dat het aansluitende weekeinde van 26 tot en met 28 mei haar Festival Tussenland houdt op dezelfde locatie. De initiatiefnemers geloven dat kunst en cultuur bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling en veerkracht van jongeren én van degenen die hen begeleiden. Stadkamer wil jongeren nieuwsgierig maken en prikkelen. Want wie nieuwsgierig is heeft een natuurlijke drive om te gaan onderzoeken, ontwerpen, creëren en leren. Dit jaar blikt WOEST terug op de leukste, gekste, beste workshops en meest inspirerende artiesten in haar bestaan. Woest duurt nog tot en met vrijdag. VO-scholen uit Zwolle en de regio hebben zich met ruim drieduizend leerlingen ingeschreven. Vandaag waren dat Vechtdal Ommen, Luzac, Thorbecke pro en Meander College.

Experimenteren, klooien en vooral: zelf doen
De jongeren die WOEST bezochten, leerden skills die ze niet hadden, bezochten performances, ontdekten nieuwe talenten van zichzelf, sprongen in het rond, lagen in een deuk en zelfs vloeide er een traan. Het was een middag vol experimenteren, klooien en vooral: genieten. Hun dag opende met een performance van workshopleiders met de luchtacrobaten van de groep FeuerWer. Daarna konden de jongeren tweemaal een ‘experience’ naar keuze volgen: de Write- & Sing-a-long-boat, tijdens welke ze leerden songwriten in een bootje; Silent Disco Dance met diverse stijlen, onder leiding van dansdocenten; Urban Arts & Decor, tijdens welke ze levensgroot gingen bouwen en ontwerpen met alles wat ze konden vinden; Foodies – The Kitchen, waar ze food-art maakten én opaten; Expeditie Woest, waar ze team tegen team moesten strijden en hun inventiviteit en samenwerkingsvaardigheden werden uitgedaagd; Freaky Fashion, waar ze mode, 3D skin-art en special effects grime gingen ontwerpen en maken; Escape From Reality, waar ze oefenden in de kunst van het kwijtraken van zichzelf; Hiphop – Beats & Words, waar ze van DJ’s en rappers toffe beats en lyrics leerden maken. Hier lees je meer over het dagprogramma voor VO-scholieren: www.festivalwoest.nl/dagprogramma

Nieuwe skills ontwikkelen
Het ging bij alle programmaonderdelen om het leren van nieuwe, andere skills. WOEST zet kunst, verwondering en ‘zelf doen’ in om de nieuwsgierigheid te voeden en de verbeelding aan te zetten. Daaruit volgt natuurlijkerwijs het leren. Sociale soepelheid, het ontdekken van je vaardigheden, het aangeven van je eigen grenzen, jezelf durven uiten en een ander durven te ontmoeten; zulke belangrijke onderwerpen kwamen ‘als vanzelf’ voorbij tijdens WOEST.

Samenwerkingsorganisatie
WOEST is een project van Stadkamer. Samenwerken en verbinden behoren tot de kernwaarden van WOEST. Daarvoor wordt aansluiting gezocht met deskundige spelers uit de Regio Zwolle. Partners zijn: Rijnbrink, de provinciale ondersteuningsorganisatie voor bibliotheken en culturele organisaties, Festivalplatform Zwolle Unlimited die de artistieke leiding en de productie verzorgt, Festival Tussenland die de locatie beschikbaar stelt, en Kunsteducatie Nederland die het dagprogramma opstelt. Naast deze strategische samenwerkingen denken en doen veel andere partners mee, zoals leerlingen en docenten van diverse scholen en zelfstandige cultuureducatieprofessionals en creatieve makers.

WOEST is mede mogelijk gemaakt door:
StadkamerRijnbrinkFestivalplatform Zwolle UnlimitedProvincie OverijsselGemeente ZwollePrins Bernhard Cultuurfonds OverijsselVSB Fonds.

Fotografie: Christein van Hoffen